Nieuws uit 2003
Open Monumentendag


OPEN MONUMENTENDAG 2003
Het is de tweede keer dat wij deelnemen aan Open Monumentendag.
In 2003 is het thema “Steen”. Dit materiaal breng je echter niet meteen in verband met antieke klokken, want uiteraard werd dit materiaal niet gebruikt om raderwerken mee te bouwen.

“Steen” werd echter wel gebruikt voor de behuizing van deze raderwerken. Vanaf ca. 1750 (Louis XV) werden er in Frankrijk voor het eerst marmeren klokken gemaakt. In het begin vooral wit marmer, rond 1800 wit en zwart-marmer en later werdeb ook andere kleuren natuursteen gebruikt.
Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw tot rond de eeuwwisseling was de zwart-marmeren klok erg in de mode. Deze klokken werden in deze periode in grote hoeveelheden geproduceerd.
Het uitstekende raderwerk waarvan het was voorzien en de geringe ouderdom, maken dat deze klok - nu ruim 100 jaar later - nog veel voorkomt. In vele interieurs siert een exemplaar de schouw en is het de centrale tijdaanduider. Bij brocanteurs en op antiekmarkten worden deze klokken dikwijls aangeboden. In de wereld van het ‘echte’ antiek worden zij echter vaak onderschat. Er is dan ook niet veel over bekend.
Voor deze Open Monumentendag heb ik een expositie gemaakt van deze klokken.
De volledige tekst van de tentoonstelling over de zwart-marmeren klokken leest u HIER .