Nieuws uit 2006
Schwarzwalder FlŲtenuhr

De Klokkendokter is bezig met het afwerken van een bijzondere restauratie van een 18e eeuws FlŲtenuhr, in gewoon Nederlands een 'Orgelklok'.

Deze klokken werden aan het einde van de 18e eeuw en het begin 19e eeuw gemaakt in het Zwarte Woud in Zuid-Duitsland. Naast het feit dat de klokken uiteraard het uur aanwijzen hebben zij een speelrol waarop een aantal melodieŽn afgespeeld worden en twee houten figuurtjes bewegen.

Deze prachtige Orgelklokken zijn minder bekend bij het grote publiek, in tegenstelling tot de Koekoeks- klokken die hetzelfde folklorekarakter uitstralen. Het formaat is wel wat groter. De wijzerplaat is 63 cm hoog!

 

De restauratie van een dergelijke klok is een langlopend project. Het gedeeltelijk houten mechanisme was totaal onderkomen en 'levenloos'. De restauratie bestond uit vier delen: de herstelling van het pompmechanisme van het orgelwerk, het afregelen en afstellen van de verschillende tonen en de kleppen van het fluitregister, de retouche van de wijzerplaat en de herstelling van het raderwerk. Op de houten speelrol staan zeven melodieŽn geprogrammeerd.

Deze klokken brengen folkloristische dansmelodieŽn ten gehore. Onderzoek heeft uitgewezen dat er weinig composities van Haydn of Mozart op de rollen voorkomen. In die tijd (en bedenk: zonder radio, televisie of dvd!) was dit aanleiding tot plezierige momenten waarbij knechten en dienstmaagden op de 'SchwarzwaldhŲfer' een dansje konden maken...Als u naar een muzikale impressie wilt luisteren en u wellicht ook aan een dansje wilt wagen, drukt u op de knop hieronder.

Bij dergelijke restauraties is het voor ons ook altijd een verrassing welke melodieŽn er uit hun 'lange slaap' ontwaken!


Voor een muzikale impressie klik op
hieronder.
(De kwaliteit van de opname is bar slecht, maar het is ook 2006.)