Scheepjes over de baren...


Restauratie van een raderwerk.

Getekend: Juriaan Wagenaar Amsteldam

Over deze maker kan ik geen gegevens vinden , maar wel over ene Frans Wagenaar die werkzaam was in ca. 1750.

Aanduiding van:

  • uren
  • minuten
  • seconden
  • datum
  • dag van de week
  • de maand
  • de maanfase
  • het uur van hoogwater in Amsterdam.

En een scheepjesmechanisme!

Het tafereel op de klok is mythologisch geïnspireerd, maar overgoten met een "Amsterdams sausje'.
   

 

 

 

 

Naar de grotere foto

Klik op bovenstaande foto voor een grotere afbeelding.
 
 
Links en rechts de figuren Neptunus (Poseidon) en Mercurius (Hermes), resp. de god van de zee en die van de handel.
 

Neptunus (Poseidon)

de god van de zee

In eerste instantie een zoetwater-god, maar later die van de zee (onder invloed van de Griekse cultuur).

De Grieken waren in tegenstelling tot de vroege Romeinen verwoedde zeegangers en daar speelde Poseidon een belangrijke rol in.

Neptunus wordt meestal afgebeeld als een naakte of halfnaakte bebaarde man en heeft als attributen gewoonlijk een drietand of staf. Soms ook een dolfijn, een boeg van een schip, een scheepsanker of een globe.

Ook zien we hem wel eens als een zeemeerman (half mens, half vis).

Mercurius (Hermes)

de god van de handel

In combinatie met de globe kan dit staan voor de 'internationale zeehandel'.

Mercurius is de Romeinse god van de handel, reizigers en winst. Mercurius wordt afgebeeld met gevleugelde voeten, die snelheid symboliseren, en met een staf (een zn caduceus: een staf, door twee slangen omwonden, en bekroond met twee vleugels).

Zijn naam is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse merx of mercator, wat koopman betekent. De Griekse tegenhanger is Hermes.

De mythe van Andromeda.

Andromeda was in de Griekse mythologie de dochter van Kepheus en Cassiopeia, koning en koningin van de Ethiopiërs.

In de Griekse mythologie werd Andromeda door de held Perseus gered van een zeemonster (zie de plaatjes hieronder) waaraan zij werd geofferd. Haar moeder had beweerd dat ze mooier was dan de dochters van Nereus, de Nereïden. Als straf voor die hoogmoed zond Poseidon het zeemonster Ceto, dat dagelijks het land teisterde. Het orakel had Kepheus echter verteld dat het monster zou verdwijnen als ze hem Andromeda zouden offeren.

Perseus had net Medusa verslagen en vloog met zijn gevleugelde paard Pegasus langs Ethiopië toen hij Andromeda aan de rots geketend zag met enkel sieraden als kleding. Hij werd op slag verliefd en bood de jammerende Cassiopeia en Kepheus aan hun dochter te redden en het monster te verslaan. In ruil zou hij met haar huwen. De ouders stemden ermee in en Perseus doodde het monster. Andromeda was echter al uitgehuwelijkt aan de broer van Kepheus, Phineus, die haar op de bruiloft van Perseus en Andromeda kwam opeisen. Toen Kepheus en Cassiopeia hun belofte aan Perseus braken en de zijde van Phineus kozen, brak er een gevecht uit. Perseus nam het afgehakte hoofd van Medusa ter hand en versteende daarmee al zijn vijanden.

Andromeda stond aan de zijde van Perseus en schonk hem later vele kinderen. Als ode aan haar trouw werd ze door Zeus aan het hemelgewelf geplaatst. Ook de andere hoofdrolspelers kregen een plek, waarbij opgemerkt mag worden dat Cassiopeia, door haar ijdelheid op de kop werd geplaatst.(bron wikipedia)

Links: Andromeda aan een rots geketend met enkel sieraden als kleding, staat op het punt om gedood te worden door het zeemonster Ceto. Je zou voor minder de hele dag met je hoofd 'nee' schudden.

Rechts: Perseus gezeten op Pegasus. Hij had net Medusa verslagen en vloog met zijn gevleugelde langs Ethiopië toen hij Andromeda zag.

 

Links: Het zeemonster Ceto, dat dagelijks het land teisterde...

 

 


 

 
 

 

 

 

 

Maanfase en uur van hoogwater in Amsterdam

klik en bekijk: dagschijf klik en bekijk: maandschijf
De dagen van de week
De maanden in het jaar