Klokkenmakers uit Temse

 

De familie Wouman en Van De Vijver uit Temse

De familie Wouman was afkomstig uit Elversele en vestigde zich te Temse.
Er zijn drie generaties waarvan bekend is dat ze klokken bouwden: Joannes, Franciscus en Thomas Wouman.

De juiste toeschrijving van klokken (Joannes, Franciscus of Thomas) voor volgende is moeilijk.
Soms zijn de klokken getekend: Wouman Temsch, Wouman Themsche, TW, TWT of Wauman.
Soms staat er bij de naam een nummer, maar er is geen bekend verband tussen de nummers en een bouwjaar.

Staande klokken met eenvoudige kasten uitgevoerd in eik. Met grote waarschijnlijkheid werden verschillende kasten voor de staande klokken van Thomas gemaakt door meubelmaker Egidius De Cauwer (Temse 1733- 1816).

Voorbeeld 1
Wouman themsche
Voorbeeld 2
Wouman themsche
Voorbeeld 3
Wouman temsch 287
Voorbeeld 4

wouman temsche 203

Voorbeeld 5
Peerens Temse
Voorbeeld 6
Vinck Bazel
WOUMAN TEMSCHE
Joannes Wouman temsche

Thomas Wouman
Thomas was de stamvader van het uurwerkmakersgeslacht Wouman: hij werd geboren te Temse op 2 September 1697. Hij woonde in de Veerstraat in het huis met de toepasselijke naam 'Het Wijzerke'. Hij deed het onderhoud van het torenuurwerk van de O.-L-Vrouwekerk te Temse, een historisch

uurwerk daterend van 1403. Hij trouwde een eerste maal te Temse met Catherine Wouters op 24 mei 1724. Zij kregen een drieling, maar de drie kinderen stierven bij de geboorte. Na de dood van zijn vrouw hertrouwde Thomas op 17 november 1727 met Elisabeth Huyghens.Zij hadden 9 kinderen waarvan Franciscus – als enige – uurwerkmaker werd.

Thomas stierf op 11 november 1783 te Temse.

Franciscus Wouman
De zoon van Thomas die het vak voortzette was Franciscus. (1741 -1834). Hij huwde in 1785 met Joanna Maria Josepha De Landtsheer en overleed in Temse op een respectabele 92 jarige leeftijd.
Net als zijn vader deed hij het onderhoud van het torenuurwerk van de O.-L.-Vrouwekerk te Temse.

Joannes Wouman
De laatste klokkenmaker met de naam Wouman was Thomas Wouman, de zoon van Franciscus, geboren in 1793. Hij woonde in 'Het Wijzerke', het huis waar zijn grootvader eveneens gewoond had.
Hij deed het onderhoud van het torenuurwerk van de O.-L.-Vrouwekerk te Temse vanaf 1846.
Hij overleed ongehuwd te Temse in 1873, 80 jaar oud.
Zijn zuster, Joanna Wouman, die getrouwd was met de huisschilder Jan Van de Vijver, woonde bij hem in. De zoon van Joanna en Jan, Karel Van de Vijver leerde het klokkenmakersvak van zijn oom en zette de klokkenmakerij verder.

 

Karel Van De Vijver
Geboren in 1826. Hij trouwde met Lucia Gordijn in 1853. Het onderhoud van het torenuurwerk van de O.-L.-Vrouwekerk van Temse uit 1403 werd door hem gedaan. Overleden in 1897.

 

Emile Van De Vijver
Hij volgde zijn vader op en deed eveneens het onderhoud van het torenuurwerk van de O.-L.- Vrouwekerk te Temse. Hij leefde van 1855 tot 1913.
In 1911 stierf Emilia, zijn twaalfjarig dochtertje. Emile Van de Vijver kwam dit verlies nooit te boven en stierf twee jaar later.

 

 

END PAGE